Jakie płytki na podłogę w kuchni

Przy wyborze materiału na podłogę w kuchni warto kierować się nie tylko i wyłącznie względami estetycznymi. Kuchnia jest jednym z najczęściej użytkowanych pomieszczeń w naszych domach. Materiał powinien więc wyróżniać się wysoką odpornością na ścianie oraz wilgoć czy urazy mechaniczne. W kuchnie często coś spada, brudzi się, a nawet kapie. Najlepsze będą tradycyjne płytki ceramiczne. To na co warto zwrócić uwagę to przede wszystkim klasa ścieralności płytek. Określona jest ona parametrem PEI od 1 do 4. Jak twierdzą producenci płytki paradyż najlepiej do kuchni nadają się płytki o klasie ścieralności wynoszącej minimum 3. Te o klasie 1 najlepiej sprawdzają się na ścianie, nie na podłodze. Rzecz jasna materiał powinien również być antypoślizgowy. Do tego trzeba też zwrócić uwagę czy można łatwo utrzymać go w czystości. Najlepiej płytki wykańczać czarną bądź szarą fugą. W kuchni często użytkowanej wykończenie podłogi białą fugą nastręczy nam jedynie mnóstwo dodatkowych obowiązków.

 

Urządzając kuchnię zastanawiamy się, jaka powinna być podłoga. Linoleum czy wykładzina to opcja najtańsza, ale i najmniej estetyczna i trwała, a więc słusznie przechodzi do lamusa. Drewno albo panele to rozwiązanie bardzo ładne, będzie dobrze wyglądać w przestronnych wnętrzach czy w otwartej kuchni. Jednak trzeba zdawać sobie sprawę, że taka podłoga narażona będzie na wilgoć, rozlane płyny, tłuszcz, częste mycie, co wszystko przyczyni się do szybszego ścierania jej powierzchni. Kafelki dają natomiast wygodę użytkowania i łatwość utrzymania czystości, która w pomieszczeniu, gdzie gotujemy, jest sprawą pierwszorzędną. Dzisiejsza glazura to bardzo szeroki wybór wzorów i rodzajów, dzięki któremu zaaranżujemy każde wnętrze wedle naszego gustu.